0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second


De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 leverde duidelijke winnaars op: de lokale partijen. Maar in de schaduw wist één landelijke partij ook opmerkelijk winst te maken; van 33 zetels naar 63 zetels. Opmerkelijk omdat deze partij pleit voor economisch krimp ipv groei. En dat druist in tegen de dominante opvatting dat we alsmaar moeten groeien, want groei is goed toch? Hoe kan deze dierenpartij dan toch steeds meer aanhangers krijgen? Stoppen met economische groei? Drie redenen waarom dat toch heel goed is.

Maar eerst, wat is economische groei eigenlijk?
Als we spreken over de economie in termen van groei, dan hebben we het in feite over niets anders dan het bruto binnenlands product. Een idee, waarin we de financiële waarde tellen van alle goederen en diensten die we in een kwartaal leveren. Wie streeft naar economische groei, zegt dus eigenlijk; laten we alles op alles zetten om het komende kwartaal meer spulletjes te maken dan in het afgelopen kwartaal. Ongeacht wat voor spullen dit zijn.

Economische groei is juist hét probleem

Maar succes van onze samenleving af meten aan de groei van het bbp is heel vreemd: als een tiener een pakje sigaretten koopt, is dit goed voor het bbp. Dat groeit. Maar als diezelfde tiener besluit om na school voor zijn zieke oma te zorgen, levert dat economisch niets op. Toch is het zorgen voor een kwetsbare medemens waardevoller voor de samenleving. Het heilige geloof in een oneindige groei, jaar na jaar en dat je kinderen het steeds weer beter moeten hebben in termen van geld, welvaart en opleiding op een eindige Aarde is niet meer houdbaar. Het stamt uit een tijd van armoede en wederopbouw na de Tweede Wereld Oorlog.

Economische groei zorgt voor meer ongelijkheid

Veel mensen hebben moeite om het hoofd boven water te houden, terwijl anderen steeds rijker worden. In Nederland leven ruim een miljoen mensen onder de armoedegrens, terwijl één procent van de Nederlanders bijna een kwart van al het vermogen in handen heeft. De verslaving aan economische groei is een groot probleem op een planeet die niet meegroeit. Ja, Nederland is één van de allerrijkste landen in de wereld, maar zelfs in dit paradijs raken meer en meer mensen afhankelijk van de Voedselbank, in steenrijk Nederland kampen we met een woningtekort en scholen sturen kinderen naar huis vanwege lerarentekorten. Het vooropstellen van kortetermijnbelangen en een heilig geloof in economische groei zijn ten koste gegaan van mensen die op de arbeidsmarkt minder sterk staan. Die ongelijkheid lossen we niet op door economische groei.

Economische groei is oorzaak opwarming Aarde

Het is ongemakkelijk, al die alarmerende rapporten van klimaatwetenschappers. Rampen die over 40 of 50 jaar op ons afkomen. Zou dat nou echt waar zijn? En helpt het echt door minder vlees te eten, minder te vliegen of korter te douchen? Onomstotelijk staat vast dat onze bizarre economische groei en welvaart tot veel broeikasgassen in de lucht leiden. Tijdens de coronacrisis stokte de economische groei en meteen zagen we een afname van schadelijke uitstoot, schonere lucht en minder stikstof in de atmosfeer. Daar kan de meest radicale klimaatontkenner niet omheen.

Dan terug naar de winst van die ene partij met zoveel zetelwinst. Op hun site staat de volgende boodschap. Zou die dan aanhaken bij zovelen? Is er sprake van een ommekeer?

De enige economie die houdbaar is, is een economie die blijft binnen de draagkracht van de Aarde en die sociaal rechtvaardig is. Het huidige economische systeem is onrechtvaardig, onstabiel, niet duurzaam en maakt mensen niet gelukkig. Het zorgt op papier voor meer welvaart, maar in realiteit gaat het ten koste van ons welzijn – en dat van mensen elders en toekomstige generaties. ~PvdD~

Bronnen: PvdD en Brainwash.nl en goedevoorouder.nl

Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
50 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *