0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Veel beter dan in het bericht op nos.nl op vrijdag 3 juni 2022 kun je het bijna niet zeggen. Daar zegt CDA bestuurder Ronnes nav stiksof crisis: “We staan voor een grote uitdaging. Misschien wel de grootste verandering in ons land ooit. We moeten de natuur redden, maar we willen ook woningen bouwen, wegen aanleggen en onze veehouders een perspectief geven.” Het kan dus niet allemaal tegelijk. De rechter moet er aan te pas komen om grenzen te stellen. Maar we lijken wel de kip zonder kop die maar door rent een doodlopende weg in. Wanneer zien we in dat natuur (leefklimaat) boven economische groei moet staan?

Waarom is stikstof hier zo’n groot probleem?

Alle Europese landen moeten aan dezelfde natuurwetten en regels voor stikstof voldoen. In Nederland is dat lastiger, omdat er op een vrij klein oppervlak veel gebeurt. Wil je in Nederland een weg verlengen of een bedrijf uitbreiden, dan zit je al gauw bij een beschermd natuurgebied. In 2019 bepaalde de Raad van State dat het tot dan toe gevoerde stikstofbeleid niet voldeed en de natuur beter beschermd moet worden. Sindsdien zijn provincies en Rijk op zoek naar oplossingen en “stikstofruimte”, oftewel ruimte om stikstof te kunnen uitstoten.

Eigenwijs

Drie jaar duurt de stikstofcrisis nu en het einde is nog niet in zicht. Met veel natuur gaat het slechter dan ooit, ondertussen zijn bouwplannen gepauzeerd, kunnen bedrijven niet uitbreiden en zitten agrariërs in onzekerheid over hun toekomst. Ook blijft de Nederlander lustig door vliegen. Schiphol meldde opnieuw grote drukte dit pinkerweekend, voor de zomer worden recordaantallen verwacht. Misschien hebben we het te goed, zien we niet in dat er echt iets moet gebeuren of zijn we lekker ‘Hollands eigenwijs’. Niet vliegen? Dat maak ik zelf wel uit’. Ongevoelig voor de rekening die vooruit wordt geschoven naar toekomstige generaties.

ecoist vliegt niet
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *