0 0
Read Time:3 Minute, 17 Second

Het klinkt misschien wat zweverig: ‘Verbinding maken met de natuur’. Want waarom zou je dat doen? Is het nodig dan? En zijn we het kwijt dan? Ja dat zijn we. We zijn de eerste generatie die honderd procent binnen kan leven. Maar het is niet toevallig dat we de eerste generatie zijn met meer burn outs en psychische problemen dan ooit. Het is inmiddels wel aangetoond dat de natuur daadwerkelijk kan genezen. Mensen knappen op door buiten leven, niet alleen fysiek maar ook psychisch.

Geen warme douche

Nee natuurlijk hoef je die warme douche niet over te slaan. Maar dat meer tijd doorbrengen in de natuur gunstig is voor je, blijkt het een hele rits aan wetenschappelijke onderzoek ( bv Kaplan, S. 1995 en Bratman, G. N., Hamilton, J. P., Hahn, K. S., Daily, G. C., & Gross, J. J. 2015) en moderne literatuur (BuitenLeven, Nauta en Olbers, B 2023). De voornaamste voordelen die genoemd worden zijn: stressvermindering, betere concentratie, verbeterde immuunsysteem en rust. Andere voordelen:

  1. Verhoogde creativiteit: De rustige en inspirerende omgeving van de natuur kan creativiteit stimuleren en het vermogen om problemen op te lossen vergroten. Veel kunstenaars, schrijvers en andere creatieve mensen vinden inspiratie in de natuur.
  2. Verbeterde concentratie: Tijd doorbrengen in de natuur kan helpen om de aandachtsspanne te verbeteren en de cognitieve functie te stimuleren. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die veel tijd achter een scherm doorbrengen.
  3. Versterkte sociale banden: Het delen van buitenactiviteiten met anderen kan sociale verbondenheid bevorderen en relaties versterken. Dit kan leiden tot een groter gevoel van gemeenschap en sociale steun.

Hoe maak je verbinding?

In onze drukke bestaan met volle agenda’s en ‘altijd wat te doen’ is het best lastig om echte verbinding te hebben en vast te houden met de natuur. Bovendien, wat is precies ‘verbinding’? Wat houdt dat in?

Verbinding maken met de natuur kan op verschillende manieren en verschilt van persoon tot persoon. Hier zijn enkele suggesties die je kunt overwegen:

  1. Buiten zijn: Breng tijd door in de natuurlijke omgeving, zoals bossen, parken, stranden of bergen. Ga wandelen, fietsen, kamperen of gewoon ergens zitten en de omgeving in je opnemen. Of dompel je letterlijk onder. Buiten zwemmen kan redelijk comfortabel van mei tot oktober.
  2. Meditatie en mindfulness: Probeer meditatie- of mindfulnessoefeningen uit in de natuurlijke omgeving. Dit kan je helpen om je meer bewust te worden van je omgeving en diepere verbindingen te voelen. Buiten Yoga kan op steeds meer plekken in Nederland.
  3. Observatie: Neem de tijd om de natuur om je heen echt te observeren. Let op de kleuren, texturen, geluiden, geuren en bewegingen. Dit kan je helpen om je meer verbonden te voelen met de wereld om je heen. Een natuurdagboek is een prachtige manier om in contact te komen met de natuur.
  4. Tuinieren: Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan wat tijd door te brengen in je tuin of op een balkon met planten. Het verzorgen van planten en bloemen kan een gevoel van verbondenheid met de natuur bevorderen. Beweeg mee met de seizoenen en zie hoe alles een functie heeft.
  5. Dierlijke interactie: Breng tijd door met dieren in hun natuurlijke omgeving, zoals vogels kijken, walvissen spotten of gewoon tijd doorbrengen met huisdieren.
  6. Creativiteit: Probeer de natuurlijke wereld vast te leggen door middel van kunst, fotografie of schrijven. Dit kan je helpen om op een dieper niveau verbinding te maken met de natuur. Of wat dacht je van droog bloemen maken met een pers.
  7. Educatie: Leer meer over de natuurlijke wereld door boeken te lezen, documentaires te bekijken of deel te nemen aan natuur-gerelateerde activiteiten zoals rondleidingen of workshops. Hoe meer je begrijpt over de natuur, hoe dieper je verbinding ermee kan zijn.


Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *