0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Terwijl we een weerswaarschuwing bv code oranje of geel voor een storm heel serieus nemen en veel mensen besluiten niet op de weg te gaan, zijn wetenschappelijk onderbouwde waarschuwingen voor aankomende rampen geen reden om gedrag te veranderen. Het is ver weg, we hebben er geen beeld bij. En misschien willen we het niet zien of horen. (Klein)kinderen die moeten vluchten, verdrinken, lijden van hitte, niet genoeg schoon drinkwater hebben, etc.

Luxe Nederland

We hebben de luxe in Nederland dat we tot nu toe nauwelijks iets merken van de opwarming van onze planeet. Ja heel even was het raak in Zuid-Limburg in 2022. En iets over de grens in België en Duitsland een jaar eerder met een honderdtal doden. Maar nee, noemenswaardig was het niet voor Nederland. En dat is meteen het cynisch aan de bijna smekende wetenschappers: blijkbaar moet er eerst een ramp gebeuren voordat de oogkleppen afgaan. Wat gebeurde er ook alweer na de dijkdoorbraken in 1953? Juist. Maar een ramp van die omvang blijft hopelijk uit.

Lange termijn

Toekomstige generaties hebben de pech dat ze niet bestaan. Ze kunnen zich moeilijk in onze gedachtestromen nestelen, want ze zijn er nog niet. Uit onderzoek blijkt dat 3,6 miljard mensen in gebieden wonen die extreem gevoelig zijn voor klimaatverandering. Onderzoeken stapelen zich op: van de Wereldbank tot de VN. De pech is dat het over de lange termijn gaat in de ogen van ons korte bestaan. Wat we niet kunnen voelen of zien, is voor ons niet urgent, doet geen pijn en schakelt ons alarmsysteem niet in. Het is allemaal ver van ons veilige bed. Het stemt heel veel mensen somber en mij ook. Maar wat doe je eraan? Heb je een idee? Ik hoor het graag.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *