2 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Politici, beleidsmakers en ook wetenschappers zijn nog onvoldoende doordrongen van de optelsom van verschillende crises. De planeet is er veel erger aan toe dan wij realiseren. Deze alarmkreet komt van een groep wetenschappers van onder andere de bekende Stanford University in de VS. De bedreiging zijn zo groot dat zelf deskundigen ze moeilijk kunnen bevatten.

Crises versterken elkaar

Weliswaar klinken regelmatig verontruste geluiden, zoals uit VN-rapporten, dat een miljoen soorten op uitsterven staan en dat de aarde afstevent op meer dan 2 graden opwarming. Maar volgens de onderzoekers is er te weinig actie. De traagheid van handelen valt deels te verklaren uit het onvermogen van de mens om op lange termijn te denken. Het besef dat uitstoot en vervuiling tot niet meer te repareren schade leidt, is iets dat we niet kunnen overzien: korte termijn is dominant. De verschillende crises – biodiversiteit, klimaat en gezondheid- versterken elkaar en zetten het welzijn van de mens op het spel.

Kapitalisme op de schop

“Om vernietiging van ecosystemen en leefomgeving tegen te gaan is het in ieder geval noodzakelijk dat het kapitalisme op de schop te gaat. Niet voortdurende economische groei, zet een (hoge) prijs op vervuiling, beperk de macht van vervuilende sectoren en breng het gebruik van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk naar nul”, aldus ecoloog Paul Ehrlich. Een andere economie moet gepaard gaan met meer onderwijs, meer gelijkheid en een betere positie van vrouwen (in mn ontwikkelingslanden). De levensstandaard in het rijke Westen zal wellicht omlaag gaan, maar het welzijn zal zo wel eerlijker over de wereld verdeeld worden.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *