2 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

In dagblad Trouw van 29 augustus 2021 doet lezer Joke Koelewijn een dringend pleidooi om de auto minder vaak of zelfs helemaal niet meer te gebruiken. Een dappere (bezinnings) poging want de heilige koe van Nederland die is toch onmisbaar? Steeds meer mensen willen iets doen in de beweging naar schoon en groen, maar de auto helemaal wegdoen?

Nadelen auto

De auto heeft veel nadelen, betoogt Koelewijn, voor anderen maar ook voor jezelf. Nadelen voor anderen, waaronder de aarde, zijn vervuiling door fijstof, CO2-uitstoot, lawaai, beslag op de ruimte, vernietiging van het landschap, verkeersslachtoffers én het opmaken van schaarse grondstoffen. Dit laatste is onrechtvaardig ten opzichte van armere landen en toekomstige generaties. Voor de autobezitter is er, naast de inefficiënte tijdsbesteding, een financieel nadeel.

Kosten auto

Een auto is een forse aanslag op het gezinsbudget: het Nibud berekent de maandelijkse kosten van een gemiddelde middenklasser op 668 euro. Een ov-abonnement voor het hele gezin kost minder en alternatieven voor de daluren zijn nog aanmerkelijk goedkoper. Neem daarenboven de gezondheidsrisico’s door minder beweging én door ongevallen.

Toch autorijden?

Tuurlijk een prive-auto voor de deur heeft ook voordelen. Vooral op de korte termijn. Sneller van A naar B (tijdsbesparing) en……ja wat eigenlijk nog meer?? Status misschien voor een groep. Het zijn juist deze korte termijn voordelen (IK) die haaks staan op wat in het belang is voor iedereen (WIJ), een schone leefbare planeet doorgeven aan je (klein)kinderen.

De vraag van Joke Koelewijn komt niet uit de lucht vallen. Steeds meer mensen bezinnen zich op hun gedrag en de gevolgen daarvan op langere termijn. Het geeft hoop dat we met z’n allen een ommekeer kunnen maken. Dus, hoe ga jij de komende tijd van A naar B?

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *