0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Zal het nieuwe regeringsakkoord een positieve invloed hebben op onze (klein) kinderen en toekomstige generaties? Deze vraag stellen Fons Coomans, hoogleraar Mensenrechten aan UvM en Jan van de Venis, Ombudspersoon voor Toekomstige generaties, zich in een ingezonden brief in Trouw.

Het probleem is dat deze rechten niet zijn vastgelegd. Onze leiders nemen besluiten waarbij geen inspraak is van onze verre nazaten. Je kan je afvragen: ‘is dat erg’?
Mensenrechten zijn niet beperkt tot een bepaalde regering, generatie of tijdsperiode. Ze gelden voor iedereen, overal en altijd. Ook toekomstige generaties hebben recht op leven, voedsel, huisvesting, gezondheid en een schoon milieu.
Intussen dringt het besef bij steeds meer mensen door dat wij in dit tijdgewricht een onomkeerbare aanslag doen op de grondstoffen van onze leefomgeving. Het kan zo niet langer.
Dit besef wringt met onze korte termijn denken, we lijken als individu en samenleving niet verder te willen kijken en handelen dan het nu. Vooral politieke beslissingen pakken zo uit dat de zaken alleen voordeel hebben voor de korte termijn. Een partij die zaken voorstelt die ook maar vooral goed zijn voor over 100 jaar kan op minder steun rekenen dan de leiders van partijen die vooral over de voordelen voor jou in het nu voorspiegelen.

Generatietoets
Naar de mening van Jan van de Venis en Fons Coomans zou er een instantie (een ombudspersoon, een commissaris of een Collega voor de rechten van de Mens) namens toekomstige generaties moeten optreden. Een waakhond die zijn veto kan uitspreken: dat zorgt voor rechtvaardigheid tussen de generaties.
Als belangrijkste gedachte: ‘we moeten een gezonde leefomgeving doorgeven aan onze kinderen’.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *