1 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

welke politieke partij?

Je kunt in de komende verkiezingen, kort samengevat, bij alle partijen thuis als je van natuur houdt. Maar vraag jezelf wel even af: waarom vind ik natuur belangrijk?

Vind je vooral het nut voor de mens van belang, of dat nu is om ervan te genieten, of voor onze materiële behoeften, dan ben je bij de VVD aan het goede adres. Denk je ook aan het belang van natuurlijke biodiversiteit voor het klimaat? PvdA. Sta je pal achter de christelijke gedachte van rentmeesterschap? Een christelijke partij. Vind je dat ook, maar ben je vooral een dierenvriend? Dan is de PVV oké. Is de natuur vooral voor je geestelijke gezondheid van belang: Forum.

Zie je de natuur ook als waardevol in zichzelf, dan kun je bij de ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren terecht.  Daarin ziet de ChristenUnie de boer als de ideale boswachter, terwijl de andere partijen graag meer landbouwgrond in natuurgebied zien veranderen. GroenLinks legt naast de waarde van natuur in zichzelf meer empathie voor dieren aan de dag. D66 bespreekt het belang van natuurgebieden zeer uitgebreid, maar doet nergens een uitspraak over de waarde van natuur in zichzelf. Voor een ecologische blik op het nut van de natuur moet je bij hen zijn.

De Partij voor de Dieren wordt meestal beschreven als dierenvriend, maar dat zijn wel meer partijen. De dierenpartij onderscheidt zich vooral door de vele verschillende manieren waarop zij waarde hecht aan de natuur. Ze is bovendien de enige die de mens ziet als een onderdeel van de natuur. De natuur als de hoeder van de mens, en niet andersom. De mens profiteert niet alleen van de natuur, ze is inherent met natuurlijke ecosystemen vervlochten. Wij zouden niet leven zonder het leven van planten, dieren, bacteriën, virussen en schimmels, en zij leven net zo goed van ons als van de rest van het voedselweb. 

Het is een waarheid als een koe, en daarom vind ik het verbazingwekkend dat maar één partij het zo bekijkt. Dat wil zeggen, één zittende partij. Er is een nieuwe partij die er ook een speerpunt van maakt: ‘BIJ1 ziet een samenleving voor zich waarin we erkennen dat de eenheid van mens, dier en natuur een onschatbare overvloed biedt.’

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *